Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΑΝΝΑ ΚΑΚΟΥΛΛΗ





Η Άννα Κακουλλή γεννήθηκε στη Λευκωσία. Μεταξύ το 1983-1990, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μόσχας "Σούρικωφ", απ’ όπου απεφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο στη Ζωγραφική και τη Μνημειακή Ζωγραφική. Μέχρι στιγμής πραγματοποίησε έξι ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία, μία στη Λάρνακα, ενώ δουλειά της έχει εκθέσει και σε Αθήνα, Φιλανδία και Νέα Υόρκη. Έχει επίσης λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία.
Τα τελευταία χρόνια συγχρόνως με τη ζωγραφική αφιερώθηκε και στη γραφή.

Διηγήματα της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους.





Στο βιβλίο της  Παράλληλες ζωές η Άννα Κακουλλή  περιγράφει τη ζωή τριών γυναικών, της Χλόης, της Μαρίας και της Αλίνας που τα συναισθήματα τους τις οδηγούν σε παράλληλες ζωές.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


     Ενώ έπληττα, νιώθοντας τύψεις που περνούν οι ημέρες μου χωρίς να κάνω τίποτα, χάζευα αφηρημένα ένα κομμάτι καμένο χαρτί που ξέμεινε ποιος ξέρει από πότε σε μια γωνιά της κουζίνας. Φυσικά ξέρω πως αν άκουγε κάποιος τη σκέψη μου, σίγουρα θα διαμαρτυρόταν. Μόνο εγώ ξέρω ποιο είναι αυτό το τίποτα. Τίποτα είναι οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με ζωγραφική. Δεν ζωγραφίζω, άρα χάνω τον καιρό μου, άρα συγχύζομαι, πανικοβάλλομαι και ψυχοπλακώνομαι.
     Πιάνω το καμένο χαρτί στο χέρι και το μελετώ. Η καθαρή άσπρη και σταθερή επιφάνεια, σ’ αντίθεση με την καμένη και τρύπια. Αφήνομαι στη μαγεία αυτής της εικόνας. Βρίσκω μια πένα στο συρτάρι κι αρχίζο3 να τραβο5 γραμμές. Ψάχνω τα ντουλάπια, μαζεύω ό,τι παλιόχαρτο βρίσκω μπροστά μου. Τα βάζω στο τραπεζάκι μου δίπλα στο υπολογιστή. Τρέχω στο διπλανό περίπτερο κι αγοράζω κεριά.
     Ανάβω το κερί και παίρνω το πρώτο χαρτί. Το μεταφέρω σε σταθερούς κύκλους πάνω στη φλόγα Τέλεια. Παίρνω το επόμενο. Αλλάζω κίνηση. Αυτό είναι πιο λεπτό και παίρνει φωτιά. Το ρίχνω στο πάτωμα και το πατώ για να σβήσει. Κοιτάζω το παπούτσι μου, ευτυχώς δεν έχει καεί η σόλα. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα χαρτιά. Το κάθε χαρτί ανάλογα με το πάχος του αντιδρά διαφορετικά. Όταν τελειώνω, τα τοποθετώ ένα ένα στο πάτωμα. Ξεχωρίζω τα τρύπια. Αυτά πρέπει να κολληθούν σε χρωματιστό χαρτί. Ανοίγω όλα τα ντουλάπια χωρίς να ξέρω τι ψάχνω. Χαμογελώ. Ένα χοντρό ρολό με καφέ
χαρτί περιτυλίγματος. Να δούμε από πότε είναι εκεί. Τώρα πια τα χαρτιά περιτυλίγματος είναι μικρά και πολύχρωμα.
     Ταιριάζει τέλεια. Αυτό το συγκεκριμένο καφέ μοιάζει με απόχρωση του καμένου χαρτιού. Κολλώ μερικά. Ευτυχισμένη με το αποτέλεσμα, σταματώ και κάθομαι στον υπολογιστή. Καλύτερα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό για το υπόλοιπό της μέρας και να επανέλθω την επόμενη με φρέσκο μάτι. Συνεχίζω με τη Αλίνα.



Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΝΑ ΚΑΚΟΥΛΛΗ























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου